Állandó oldalak

2016.12.27. 16:57 Rizmayer Katalin

Hogyan lett egy sváblányból grófné?

Kiss Zoltán: Hogyan lett egy sváblányból grófné, avagy egy Reibl lány szerencséje

Nagymamám unokatestvére, Reibl Rozália - Reibl András és Schiwampel Teréz lánya - az 1880-as évek végén született Budapesten, Kőbányán. Nagyszülei, Reibl Gáspár és Purczeld Teréz, még Soroksáron látták meg a napvilágot, ott is házasodtak.

Rozl nővérként végzett, és az első világháborúban egy hadikórházban teljesített szolgálatot. Itt ismerkedett meg a hadisérüléséből lábadozó gróf Pálffy Ödön huszárfőhadnaggyal. Erdődi gróf Pállfy Ödön, császári és királyi kamarás 1863. II. 13-án születt Pozsonyban, gróf Pálffy István és gróf Dessewffy Matild fiaként.

kep7.png

Az ötvenes évei második felében járó gróf és a csinos, fiatal nővér között szerelem szövődött. Egy ideig Rózsi néni a gróf szeretője volt, azonban a nagy társadalmi különbség ellenére a szerelem egyre mélyült, és végül titkos házasságba torkollott.

Sajnos azonban a gróf néhány együtt töltött év után meghalt. Ekkor derült ki a házasság, mivel Pálffy Ödön a feleségére hagyta 5000 holdas birtokát, amely a Győr melletti Mindszentpusztából, valamint Pannonhalmán egy szőlőbirtokból állt. Mindszentpusztán egy kastély, Győrben egy ház tartozott az örökséghez.

2.jpg

kep2_1.png

kep5.png

A grófi család azonnal perre vitte a dolgot, de a házasságlevél és a szabályos végrendelet támadhatatlanná tette az örökséget. Rózsi néni, az özvegy grófné, gazdag földbirtokos lett. Időközben újra férjhez ment, Horváth Géza banktisztviselőtől két fia született.

1.jpg

Testvéreit, családját segítette, ahol tudta. Ezeken a képeken Éva nevű unokahúgával és annak katonatiszt vőlegényével látható a kastélyparkban.

4.jpg
7.jpg

A II. világháború végén, mielőtt bejöttek az oroszok, mentették az állatokat, elhajtották őket Ausztriába (az állattenyésztés volt a gazdaság fő profilja). Rózsi néni azonban maradt, a cselédei fogadták be. Később rokonokhoz került Kispestre, ahol édesapámnak sokat mesélt az életükről.

Az oroszok bevonulásáról mesélte, hogy nagyon tetszett nekik a kristálycsillár és a csilingelése, ezért a szán után kötötték, és nagyokat nevettek rajta, míg szét nem ment. A parkettát és a képkereteket elégették. A többi értéket a falusiak hordták el, majd lassan enyészetnek indult az épület, a téglát építkezésekhez használták fel. Kő kövön nem maradt, ma a helyét is nehéz megtalálni.

6.jpg
3.jpg
5.jpg

A képeket Rózsi néni unokahúgának, Évának a fiától, Tóth Alpártól kaptam.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalvariautca15.blog.hu/api/trackback/id/tr1712075173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása