2013.02.08. 00:22 Rizmayer Katalin

Mióta mi hol van?

A Kálvária utca és környéke régi térképeken

 

1875-1880 környéki térkép

A Kálvária téren az a csepp alakú zöld folt a felfelé mutató piros vonal végénél a kálvária domb, amit 1740-ben építettek.

régi térkép2.png

 

Nagyon jól látszik, hogy az utcák már mind ugyanúgy megvoltak, mint ma.

térkép Kálvária u 1875_80_dupla_közeli.png

A képre kattintva bármit megnézhettek párhuzamosan a mai és a 130 évvel ezelőtti időben.

 

1884-es térkép

térkép Kálvária u 1884.png

 

A közelebbi kivágás a Kálvária teret mutatja. Ott van még a "Kálvária hegy", amelyet a város első kálváriája számára emeltek, és 1740-1893 között állt itt.

térkép Kálvária u 1884 közelib.jpg

 

1890-es térkép

Még állt a kálvária a téren (1893-ig), és már járt a villamos - a Baross utcában az a fogacskázott vonal jelöli a útvonalát.

Én megdöbbentem, hogy milyen modern város volt Budapest, azon belül is ez a mi környékünk a századforduló előtt: Siemens találmánya nyomán az első villamosvasút 1881-ben indult Berlin mellett, 6 évvel később már ment a budapesti Nagykörúton egy keskeny nyomtávú próba változat, és miután ez sikeresen vizsgázott, újabb 2 évre rá megépült a Baross utcai vonal, és 1889. július 30-án megindult a villamosforgalom az Egyetem tér és az Orczy tér között.

térkép Kálvária u 1890.png

 

1910-es térkép

A térkép így azonosítja magát: Kogutowicz Manó: Budapest székes-főváros egész területének térképe. Manó térképei iskolai segédeszközök voltak hosszú időn keresztül az egész országban, Anyu szokta is emlegetni, hogy földrajz órán náluk is ezeket használták. Mi már persze nem, mert bár az erdők, völgyek, utcák, terek nagyjából ugyanott maradtak, de a dolgok színezete valahogy megváltozott a háború után. (A Szovjetunió például mindig óriási és rózsaszín volt; gondolom, csak azért nem vérvörös, mert azon nehéz lett volna jól láthatóan feltüntetni a sok szénbányát, acélüzemet és ringó búzamezőt.)


térkép Kálvária u 1910b.jpg
Eddigre már elbontották a kálváriát. Az utcanevek csak részben egyeznek a maiakkal: a Diószegi Sámuel utca Örömvölgy utca, a Ludovika előtt futó Korányi Sándor utca pedig értelemszerűen Ludoviceum utca. Van még néhány utcanév, intézmény elnevezés, ami a mai térképeken más néven szerepel, de még az eredeti is ismerősen cseng a családi visszaemlékezésekből. Például a kimondhatatlan Karpfenstein utca, amely a nevét az 1700-as évek közepén-végén Karpfenstein Ferenc városi fertálymesterről (rendészeti, tűzrendészeti, közbiztonsági feladatokkal megbízott tisztségviselő) kapta, akinek itt volt a majorja.

Ráadásnak kimásoltam a jelmagyarázatot: elég vicces mai szemmel, hogy ilyen kategóriák szerepelnek egymás mellett a főváros térképén, mint a vidékies "szőlők, rét, legelő", valamint a nagyvárosi fejlődés különböző stádiumait jelképező: "lóvasút, villamos vasutak, fogaskerekű vasút, helyi érdekű vasút".

térkép Kálvária u 1910 jelmagyarázat.png


Itt találtam régi budapesti térképeket. Ha más területeket is meg szeretnétek nézni, érdemes letölteni őket, mert az egész várost be lehet így barangolni: Régi Budapest térképek

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalvariautca15.blog.hu/api/trackback/id/tr735068689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása